Chleb to codzienny składnik naszej diety. Dowiedz się dlaczego warto piec własny domowy chleb na żytnim zakwasie oraz jakie ma właściwości. Poznaj sprawdzone metody przygotowywania chleba tradycyjnymi metodami.
Chleb to w zasadzie jeden z podstawowych produktów żywnościowych, chociaż statystyki mówią, że systematycznie maleje jego spożycie. Dzieje się tak dlatego, że piekarnie odchodzą od tradycyjnych metod wypiekania pieczywa. W efekcie sklepowy chleb oraz bułki przestają nam smakować. Duża zawartość chemicznych ulepszaczy sprawia, że część osób ma dolegliwości po jego spożyciu. Piekarze już dawno odeszli od wypiekania pieczywa na zakwasie, na rzecz drożdży. Powód jest oczywisty czas wyrastania chleba na zakwasie to około 4 – 5 godzin, natomiast na drożdżach i ulepszaczach można piec od razu. Wraz z czasem niestety nie idzie w parze jakość wypieku. Klient nieświadomie dostosowuje się do zmian. No cóż, nasze nawyki żywieniowe non stop zmieniają się, bo zmienia się świat wokół nas. Ale jeśli nawet, generalnie rzecz biorąc, będziemy jedli mniej chleba, to jednak nie ulega wątpliwości, że dla niektórych ten produkt pozostanie istotny i nigdy z niego nie zrezygnują.
Gros osób wypieka chleb w domu i tym samym nie kupuje go ani w piekarniach, ani w sklepach. Jak przekonuje Ewa z bloga https://www.ewa-gotuje.pl, chleb na zakwasie pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Zakwas żytni nadtrawia niestrawne dla naszego organizmu części ziaren zbóż. Dodatkowo naturalny zakwas pozytywnie wpływa i reguluje naszą flarę bakteryjną. Przepisy na chleb można znaleźć dzisiaj bez najmniejszego problemu w sieci i nie trzeba szukać ich w książkach kucharskich. Co więcej, jest ich tyle, że nie sposób wypróbować wszystkie. Warto postawić jednak na sprawdzony przepisy na chleb na zakwasie www.ewa-gotuje.pl/najprostszy-chleb-zytni-na-zakwasie-id2796.html. Dlaczego? Ponieważ Ewa piecze domowy chleb od wielu lat i udoskonaliła swój przepis do perfekcji. Odsyłamy do przepisu Ewy i zachęcamy do zapoznania się z metodami wypiekania pieczywa na żytnim zakwasie.
Chleb żytni na zakwasie jest najzdrowszy, a wszak o zdrową żywność powinno nam chodzić, kiedy już decydujemy się na jej domową produkcję. Zwykło mówić się, że jesteś tym, co jesz. Chleb żytni na zakwasie nie jest trudny do zrobienia, więc z pewnością każdy z nas będzie potrafił go upiec. Wystarczy tylko trochę chęci do pracy i oczywiście odpowiednie składniki. Najistotniejszy jest oczywiście mocny i dojrzały zakwas, który dojrzewa minimum kilkanaście dni. Zakwas nadaje chlebowi specyficzny kwaskowaty smak. Osoby, które zaczęły wypiekać takie pieczywo wręcz uzależniły się od tego domowego produktu i nie kupują już innego chleba. Domowy chleb żytni na zakwasie nie ma sobie równych i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Przede wszystkim dlatego, że jest zdrowy, a po drugie, nie ma w swoim składzie spulchniaczy czy innych polepszaczy smaku.
Składniki na chleb żytni na zakwasie to oczywiście:
– woda
– zakwas żytni
– mąka żytnia typ 720,
– mąka pszenna chlebowa typ 750,
– mąka żytnia razowa typ 2000 ,
– odrobina soli.
Można jeszcze dodać dowolne ziarna, np. słonecznika czy siemienia lnianego i mamy zdrowy chleb. Żeby w ogóle zabrać się za robienia chleba, trzeba mieć zakwas, ale ten też można „wyprodukować” samemu. Wystarczy tylko jeden raz, bo później zostawiamy nieco ciasta chlebowego, które ulega fermentacji i tym samym zakwas jest. Przechowujemy go w lodówce, nawet kilkanaście dni. Można jeszcze zainwestować w wypiekacz do chleba, a wtedy już mamy wszystko. Domowy chleb bardzo długo zachowuje swoją świeżość i nie pleśnieje za sprawą kwasu chlebowego, który jest naturalnym konserwantem.
Przeczytaj także: http://www.intelektualnie.pl/gotuj-z-ewa/