Kto może robić zakupy w hurtowni spożywczej

Hurtownie spożywcze, jak sama nazwa wskazuje, zajmują się sprzedażą i dystrybucją produktów spożywczych w ilościach hurtowych. Oznacza to, że można w nich kupić jedynie duże ilości poszczególnych produktów – choć zależnie od wewnętrznych regulacji hurtowni i umowy zawartej między hurtownikiem a nabywcą te ilości wcale nie muszą być bardzo duże. Mimo wszystko, praktycznie żadna hurtownia nie prowadzi handlu detalicznego, nie zaopatrują się w nich więc prywatni ludzie robiący zakupy spożywcze do domu. Znowu, i od tej reguły istnieją wyjątki, jednak głóœnymi klientami hurtowni są sklepy spożywcze, restauracje i inne biznesy zajmujące się przygotowaniem i dystrybucją żywności.

Niewątpliwą zaletą zakupów w hurtowni jest niska marża – w praktyce oznacza to, że produkty są po prostu zdecydowanie tańsze niż w sklepie sprzedającym detalicznie. Dzięki temu właściciele sklepów mogą sprzedawać towary w “normalnych” cenach i nadal na tym zarabiać, a restauracje i firmy cateringowe prowadzić swoją działalność. Aby i hurtowni opłacało się sprzedawanie z niską marżą, konieczny jest wymóg kupowania w ilościach hurtowych albo, inaczej mówiąc, dużych. Dzięki takiemu rozkładowi marż możlliwa jest sprawna organizacja łańcucha dostaw: w osiedlowym sklepie można kupić najróżniejsze produkty spożywcze, od warzyw po jogurty właśnie dlatego, że od producentów skupuje je hurtownia, a dopiero od niej właściciel sklepu.

Działalność hurtowni opiera się na obsłudze dużych klientów zamawiających regularnie duże ilości produktów, dlatego też im większy jest twój biznes, tym bardziej możesz liczyć na preferencyjne traktowanie, niezależnie od tego, czy prowadzisz restaurację, czy sklep spożywczy – dla hurtownika liczy się jak dużo i jak regularnie kupujesz. Jeśli więc chcesz dokonywać stałych zamówień, skontaktuj się z działem obsługi klienta hurtowni, gdzie możesz wynegocjować dobrą ofertę z przedstawicielem handlowym hurtownika.

Nie każdy może robić zakupy w hurtowni spożywczej. Z niektórymi trzeba podpisać umowę albo wykazać się zaświadczeniem o prowadzeniu odpowiedniego biznesu. W innych wystarczy się zarejestrować – mogą to zrobić również klienci indywidualni, którzy nie prowadzą firm, jednak z innych powodów potrzebują hurtowych ilości produktów spożywczych.

Do najczęstszych klientów hurtowni należą firmy zajmujące się przygotowaniem i podawaniem posiłków: restauracje, stołówki czy firmy cateringowe. Wszystkie one potrzebują dużych ilości jednakowych produktów, z których przygotowują wiele porcji tego samego dania. Zależnie od profilu biznesowego zamówienia takich firm będą się mniej lub bardziej zmieniać w czasie – przykładowo stołówka szkolna będzie codziennie potrzebować innych produktów, by ugotować inne danie, za to restauracja ze stałym menu musi regularnie uzupełniać zapasy tych samych produktów. Jedni i drudzy mogą robić zakupy w hurtowniach spożywczych.

Drugim typem klientów hurtowni są właściciele i menedżerowie sklepów. To oni odwiedzają miejsca takie jak hurtownia wody czy środków czystości. Podczas gdy warzywa i owoce, nabiał, ryby i mięso przydają się także w lokalach gastronomicznych, specyficzne produkty w rodzaju wody butelkowanej potrzebne są w dużych ilościach tylko w sklepie prowadzącym sprzedaż detaliczną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here