Palarnia Coffee&Sons – idealne miejsce do poszukiwań Twojej ulubionej kawy

0
495

Kawa to napój charakteryzujący się jednym z najbardziej bogatych, wielowymiarowych smaków. Aromat uzyskuje się na wiele różnych sposobów. Najciekawsze smaki uzyskuje się poprzez wybór specjalnie wyselekcjonowanych ziaren. Ogromne znaczenie ma także dobór ich warunków wzrostu, różnorodności klimatycznej oraz regionu.

Wypalanie kawy

Nie sposób  również pominąć wpływu tak kluczowego etapu jakim jest wypalanie kawy. To proces prowadzony w specjalnie dedykowanych temu piecach. Ziarno podlega w nich specjalistycznej obróbce cieplnej, podczas której gorące powietrze otacza ziarno z każdej strony, zapewniając równomierne palenie. Dzięki tym zabiegom wydobywamy kwintesencję smaku a ziarna uzyskują piękny brązowy kolor. Odpowiedni dobór ziaren oraz umiejętna obróbka termiczna, prowadzona pod czujnym okiem roastera potrafi wydobyć z ziaren aromaty miodu, orzechów, mlecznej czekolady czy nawet wiśni. Wszystko to, by podczas wieńczącej cały proces degustacji dostarczyć kubkom smakowym wysublimowanych wrażeń.

Degustacja kawy – 5 kluczowych elementów

Nic nie może się równać z aromatem świeżo palonej kawy o poranku. To smak, który towarzyszy nam każdego dnia, dlatego warto  poświęcić nieco czasu, by znaleźć produkt doskonale odzwierciedlający nasze preferencje smakowe. Wytrawni kawosze docenią wielowymiarowy smak kaw Coffee&Sons https://coffeeandsons.pl/. Zaraz po zaparzeniu zachwycą się aromatem świeżym i lekkim lub orzechowym i ciężkim. Następnie małymi łykami umiejętnie posmakują, tak by wyczuć każdą nawet najbardziej subtelna nutę. Zwrócą uwagę na kwasowość oraz na odczucie w ustach. W fazie końcowej łyku wyczują rzeczywiste nuty smakowe tzw. posmak. To wszystko złoży się na końcowe wrażenie smakowe, które pozwoli zrozumieć indywidualne preferencje i wybrać ulubioną kawę. Jednak zanim to nastąpi, odbędą zmysłowa podróż bogatą w smaki i pełną świetnie skomponowanych bukietów aromatów.  Warto wybrać się w nią w towarzystwie ekspertów z palarni kawy Coffee&Sons, którzy dzięki wieloletniemu doświadczeniu potrafią wydobyć z ziaren wszystko co najlepsze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here